ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Endemik Yağ Balığı’mız araştırılıyor

            BEYŞEHİR – Nesli yok olma tehdidi ile karşı karşıya bulunan yağ balığı (Phoxinellusanatolicus) konusunda, Avrupa Birliği’nin (AB) ‘S.O.S. Türlerimizi Koruyalım” adlı projesi kapsamında destek sunmasının..

Endemik Yağ Balığı’mız araştırılıyor

 

          BEYŞEHİR – Nesli yok olma tehdidi ile karşı karşıya bulunan yağ balığı (Phoxinellusanatolicus) konusunda, Avrupa Birliği’nin (AB) ‘S.O.S. Türlerimizi Koruyalım” adlı projesi kapsamında destek sunmasının ardından Konya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede Beyşehir’e  öğrencilerin de katıldığı bir bilimsel amaçlı gezi düzenlendi. Geleceğin bilim adamı olacak öğrenciler, proje kapsamında yağ balığını araştırmak için arazide alan çalışması yürütüyor.
          Proje hakkında gazetecilere bilgi veren Konya Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Mustafa Bulut, Beyşehir Gölü’nde yer alan ve nesli tükenme riski altındaki yağ balığını araştırmak için ilçeye geldiklerini söyledi.

GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI MESAİDE…

          Proje doğrultusunda, hem öğrencilere bilimsel çalışma basamaklarını öğretmek, hem de çevre bilincini geliştirmek istediklerini anlatan Bulut, şu bilgileri verdi: “Projemiz; Avrupa Birliği destekli ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. Türkiye’de şu anda çeşitli illerden 60 okul bu projeye dahildir. Herkes kendi bölgesindeki bir sulak alan ve risk altındaki bir türü proje kapsamında incelemeye çalışıyor. Konya’da ise projeye dahil olan sadece okulumuz bulunuyor. Biz de öğrencilerimiz ile birlikte  Beyşehir Gölü’nü ve yağ balığını tercih ettik. Şu anda sürecin ortalarına kadar geldik. Deneysel süreçleri geçtik. Beyşehir’de alan çalışması yapmaktayız. Bu, birinci alan çalışmamız. Bundan sonra bir alan çalışması daha yapıp, sonra bunu raporlaştırmak ve genel merkeze gönderip gerekli yerlere bununla ilgili çözüm önerilerimizi sunacağız. Bugünkü faaliyetimizde ise kendimize üç alan belirledik. İlk önce göle akmakta olan Sarıöz deresinde ölçüm yaptık. Sonra bu İskender mevkisinde ölçümlerimizi, deneylerimizi yapıyoruz. Deneylerimizde aldığımız numunelerin bulanıklık oranları, PH ve oksijen değerlerini ölçerek buradaki balıklar için yaşam koşullarının ne kadar uygun olduğunu tesbit etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızla daha sonra bunları raporlaştırmaya çalışacağız. Daha sonra bir de temiz bir  kaynak suyunun olduğu bir yerde tekrar bir ölçüm daha yapacağız. Sonuçta bunları hep birlikte değerlendireceğiz.”

20 KİŞİLİK  BİLİM TİMİ ARAŞTIRIYOR…

         Bulut, Beyşehir’deki bilimsel araştırmaya Konya İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Konya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile gönüllü idareci ve öğretmenlerle birlikte 20 kişilik bir timle bu çalışmayı katıldıklarını da belirterek, şunları kaydetti: “Proje sonucunda, öğrencilerimizin bilimsel süreç becerilerini yöneterek, edindikleri kazanımlar doğrultusunda yaparak ve yaşayarak öğrenip, küçük birer bilim insanı olduklarını hissetmelerinin yanı sıra, endemik türü tehdit eden etmenlerin ortadan kaldırılmasında bireysel anlamda ve türün yaşadığı çevredeki resmi, özel kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde ve halkta bir farkındalık oluşması beklenmektedir. Bu çalışmalarımızda asıl amaç; çocuklarımıza bilimsel süreçleri yaşatabilmek. Bundan sonra bunu raporlaştıracaklar ve bir sunu haline dönüştürecekler. Akdeniz Üniversitesi’nin organizesi ile önümüzdeki günlerde  bir çocuk kongresi yapılacak. Bu kongrede bu çalışma da sunulacak. Orada, çocuklarımıza AB sertifika ve belgeleri verilecek. O bakımdan, çocuklarımız açısından bilimsel süreçleri yaşamaları ve çevre bilinci oluşturulması açısından bu projeyi oldukça önemsiyoruz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL