BEYŞEHİR – Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde ekonomik değeri olamaması ve diğer türlerin yumurtalarına zarar verdiği gerekçesiyle istilacı balık olarak bilinen Çin Sazanına karşı mücadele başlatıldı…
BEYŞEHİR – Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde ekonomik değeri olamaması ve diğer türlerin yumurtalarına zarar verdiği gerekçesiyle istilacı balık olarak bilinen Çin Sazanına karşı mücadele başlatıldı. Beyşehirli avcılar, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi’nin başlattığı çalışma kapsamında, küçük gözlü ağlarla avladıkları Çin sazanlarını, kayıklarla sahile getirerek tatlı sulardan arındırıyor. Avcılar, ardından karaya çıkardıkları balıkları toprak altına gömerek ya da çürümeye terk ederek gölden temizliyor.Bu çalışmayla göldeki Çin sazanının neslinin azaltılması amaçlanıyor.
Gölde son dönemde hızla çoğalarak yaygınlaşan Çin sazanına karşı başlatılan mücadeleye İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden zaman zaman bölgeye gelen bilim adamları da teknik anlamda destekler veriyor.
ÇİN SAZANI’NA GÖLDE AV BASKISI…
Gölde tek geçim kaynağı balıkçılık olan avcılar, Çin ve İsrail Sazanı olarak da adlandırılan gümüş sazanını avlayarak tatlı sulardan arındırabilmek için haftalardır çalışma yürütüyor.
Türkiye’deki göllerde Carrasius türü olarak bilinen ve ticari değeri olmayan Gümüş sazanının Beyşehir Gölü’nde de son yıllarda hızla çoğalması üzerine Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi bu türe karşı av baskısı kurmaya karar verdi. Başlatılan çalışmalara kooperatif üyesi avcılar, gönüllü olarak destek veriyor.
Göle kıyısı olan Gölyaka beldesinde balıkçılık yapan Ahmet Altınsay, ekonomik değer taşımayan ve diğer türlerin yumurtalarına zarar verdiğini belirttikleri Çin Sazanı’na karşı adeta savaş başlattıklarını söyledi.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)