ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Milli parkta tek çözüm!

BEYŞEHİR-Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Beyşehir ilçesini ziyaret etti. İl merkezinde düzenlenecek bir toplantıya katılmak üzere Konya’ya gelen Özyanık, toplantı öncesinde Türkiye’nin en büyük milli parklarından..

Milli parkta tek çözüm!

BEYŞEHİR-Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Beyşehir ilçesini ziyaret etti. İl merkezinde düzenlenecek bir toplantıya katılmak üzere Konya’ya gelen Özyanık, toplantı öncesinde Türkiye’nin en büyük milli parklarından birisine sahip Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın bulunduğu Beyşehir ilçesini de gezdi.Özyanık, Beyşehir’de, gölün içme suyu kaynağı durumundan çıkarılması halinde göl milli parkında yapılacak yeni planlamalarla vatandaşların ve yatırımcıların beklentilerinin çok hızlı ve seri şekilde karşılanacağını söyledi.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’u da makamında ziyaret eden Özyanık’a, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hamza Sezer, Konya Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener eşlik etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Özaltun, Özyanık’ı Beyşehir’de görmekten çok mutlu olduklarını belirtirken, Beyşehir Gölü Milli Parkı kapsamında yörede yaşanılan sıkıntılar hakkında bilgiler verdi.

BEYŞEHİR GÖLÜ MARKA BİR PARK…

Özyanık, ziyarette yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sahip olduğu 40 milli parkından birisi olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’na tabiatının korunması ve bunun yanında alternatif turizm kaynaklarının geliştirilmesi anlamında son derece önem verdiklerini söyledi. Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın marka değeri olan bir alan olduğuna vurgu yapan Özyanık, bu markanın her yere verilmediğine dikkat çekerek, bu markanın ve milli parkın, doğal ekosisteminin çok iyi korunması gerektiğini söyledi.

İÇME SUYU ALIMINDA GÖLDEN VAZGEÇİLİRSE…

Hayata geçirilen Gembos Derivasyon Projesi ile kurumaktan kurtarılan Beyşehir Gölü’nün, Konya’da bugün yapılacak toplantıda halkın rekreatif ihtiyaçlarına nasıl hizmet edeceğini konuşacaklarını belirten Özyanık, Beyşehir Gölü’nün aynı zamanda içme ve kullanma suyu olarak kullanılan Su Kirliliği Yönetmeliği statüsüne sahip bir konumda olduğuna dikkat çekti. Bu statüden dolayı kendilerinin de arzu edilen planlamaları yapamadıklarını aktaran Özyanık, içme suyu kaynağı olarak göl yerine alternatif kaynaklar bulunması durumunda gölle insanlar arasındaki ilişkiyi daha iyi geliştirebileceklerini, bunu da burada tartışmaları gerektiğini vurguladı.  Beyşehir merkez ile bazı köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını gölden temin ettiğini anlatan Özyanık, “Dolayısıyla bir tercih yapılmış, içme suyu mu, yoksa rekreatif ihtiyaçlar mı? Herhalde öncelikle su ihtiyacımızın karşılanması gerekiyor. Bugüne kadar bütün planlamalar içme ve kullanma suyu öncelikli yapıldı. Ama, şu anda ön analizlerde, değerlendirmelerle öyle anlaşılıyor ki, Beyşehir Gölü’nün dışında alternatif su kaynakları var. Bu kaynaklar temin edilebilirse, biz içme ve kullanma sularını hem Beyşehir ilçesi ve belli yerlerin buradan karşılaması durumunda, Beyşehir Gölü ve çevresini rekreatif kullanım ağırlıklı olarak planlamamız mümkün. Tabi, bütün bunlar kanunlar, kurallar ve sistemin birbirine entegrasyonu ile mümkündür. İşin belki bu tarafını konuşacağız. Yani, içme suyu ihtiyacınız varsa ve mutlaka gölden karşılanması gerekiyorsa, biz gölün içme suyu olarak korunmasını sağlayacağız. Yok alternatif kaynaklar bulursanız, bu defa biz alternatif kaynakları kullanmak suretiyle burayı içme suyu noktasından çıkarılması sürecini başlatacağız.”dedi.

TURİZMİN ÖNÜNDE ENGEL Mİ?

Gazetecilerin,  milli parklar nedeniyle bölgeye yatırım yapılamadığını, turizmin önünde duran bir engel gibi vatandaşlar tarafından görüldüğüyle ilgili yönelttiği sorulara da cevap veren Özyanık, Beyşehir Gölü’ndeki İçme Suyu Kontrol Yönetmeliği’nden dolayı bu sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti. Özyanık, “Malumunuz 1’den sonra 10 tane sıfır koyarsanız ne olur; milyonlar olur. Ama o 1’i kaldırdığınız zaman hepsi sıfıra düşer. Burada o sıfırların hepsini siz milli park olarak kabul edebilirsiniz ama başında bir 1’imiz var; o da göl. Gölü, kamu yönetimi, yerel yönetimlerimiz veya idarecilerimiz içme suyu kaynağı olarak kullanıyor. İçme suyu kaynağı olarak kullandığınız bir yeri, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre korumanız ve yönetmeniz gerekiyor. Onun dışındakiler ise tamamen sıfırdır. Burada uygulanan böyle bir yönetmelik var olduğu için dolayısıyla biz de planlamamızı buna göre yapmışız. Eğer, biz burayı içme ve kullanma suyu kaynağından çıkarırsak, vatandaşımızın beklentileri  çok hızlı ve seri bir şekilde karşılanır.”dedi.

MİLLİ PARKLAR TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN VAR…

Bölgede milli parklarla ilgili yaşanan temel problemin ortadan kaldırılması halinde turizm yönüyle alakalı sıkıntıların da aşılacağını vurgulayan Özyanık, milli parkların aslında turizmi geliştirmek için var olduğunu, temelinin de bu olduğunu söyledi. Tabiatın korunmak suretiyle turizmin geliştirileceğini anlatan Özyanık, Türkiye’nin sahip olduğu tüm milli parklarda da kendilerinin bunu yaptığının altını çizdi. Özyanık, Beyşehir Gölü’nde su kirliliği yönetmeliğinin önlerinde durduğu sürece  diğer beklentilere cevap verilemeyeceğini ve istenilenlerin yapılamayacağını kaydetti, “Biz o zaman sadece burayı koruruz.Yani bir tercih yapmamız gerekiyor, gölü ya içme suyu kaynağı olarak kullanacağız ya da kullanmayacağız. İçme suyu kaynağı olmaktan çıkarırsak, o zaman göle biz müdahale etme, yönetme ve rekreatif kullanımlara açma konusunda gerekli tedbirleri alırız, planlarımız var zaten. O planlamaları da yapıyoruz.”dedi.

Bakanlık olarak Beyşehir Gölü’nde eski balık türünü canlandırma konusunda bir çalışma yürütüldüğünü, önümüzdeki günlerde bu projenin hayata geçirileceğini de aktaran Özyanık’a, ziyaretinin sonunda Belediye Başkanı Murat Özaltun tarafından günün anısına bu yıl 100’üncü yaşına giren tarihi Taşköprü’nün maketi verildi.

ZİYARETÇİ TANITIM MERKEZİNİ İNCELEDİ

Özyanık, daha sonra göl kıyısında inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Beyşehir Ziyaretçi Tanıtım Merkezi binasını ziyaret etti. Burada yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Binanın çıktığı çatı kısmından Beyşehir Gölü’nü ve kıyılardaki sazlık alanı inceleyen ve fotoğraflarını çeken Özyanık, sazlıklarla ilgili yaşanan sıkıntıların Beyşehir Gölü’ne akıtılan kanalizasyon atıklarından kaynaklandığına da dikkat çekti. Bu problemlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

SAZLIKLAR SORUNU…

Belediye Başkanı Özaltun, kanalizasyon atıklarının geçmişten bu yana devam eden bir sıkıntı olduğunu, göle akıtılması konusunda yaşanan sorunun 2 yıl içerisinde giderilmesi konusunda Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalardan söz ederken, “Biz burayı içme suyu havzasından da çıkartıyoruz. Su alımını durduruyoruz. İçme suyu kirliliği kontrol yönetiminden de kurtaracağız inşallah”diye konuştu.

Özyanık, Beyşehir Gölü’nün kontrol yönetmeliğinden çıkarılarak, evsel atıklardan arındırılarak milli park formatında kendilerine teslim edilmesi halinde,  aynı zamanda 1.derece doğal sit alanı olarak yapılacak çalışmalarda buna da dikkat etmek suretiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak  Türkiye’de diğer yerlerde uyguladıkları tecrübelerden de istifade ederek Beyşehir Gölü Milli Parkı’nı dantel dantel işleyebileceklerini, yürütülecek proje ve planları yapacaklarını aktararak, varsa yatırımcıların da buraya yatırım yapabileceklerini sözlerine ekledi.  

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL