ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Rüzgar enerjisine bakanlık desteği

HÜYÜK – Şahin: “Bakanlığımız KOP’un eylem planına bu ödeneği gönderdi. Şimdi KOP’la Konya Valiliğimiz protokolü yaptı. Valiliğimiz ise şimdi Konya Büyükşehir Belediyemizle protokol aşamasında, ihaleye çıkma aşamasında.”dedi.       Şahin,..

Rüzgar enerjisine bakanlık desteği

HÜYÜK – Şahin: “Bakanlığımız KOP’un eylem planına bu ödeneği gönderdi. Şimdi KOP’la Konya Valiliğimiz protokolü yaptı. Valiliğimiz ise şimdi Konya Büyükşehir Belediyemizle protokol aşamasında, ihaleye çıkma aşamasında.”dedi.
       Şahin, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Türkiye ikinciliği ödülü ile ödüllendirdiği hazırladıkları yenilenebilir enerji projesi ile Hüyük ilçesinin yüksek kottaki dağlık alanlarında oluşan rüzgar enerjisini değerlendirmek istediklerini söyledi. Buradaki rüzgarın değerlendirilmesi için 2009 yılında başlattıkları  çalışmanın Hem Meteoroloji, hem EPDK, hem Ege Üniversitesi’nin ilgili kurumlarına teyidini yaptırdıklarını aktaran Şahin, “Bölgemizde enerji elde edebileceğimiz 7 nokta belirlendi. 5 ila 6,5 m/sn. arasında değişebilen bir rüzgar enerjisi var. Bu da rantabıl bir rüzgar enerjisidir.”dedi.
        Beyşehir Gölü Havzası’ndaki Hüyük ilçesinin verimli topraklarının suyla buluşması için yöre çiftçisine elektrik enerjisi gerektiğini, bunu sağlamada görev alan sulama birlikleri ve kooperatiflerinden sağlayan çiftçilerin zaman içerisinde büyük mali külfetler içerisinde kaldığını, yıllara sarih büyüyen borç sorunları yaşandığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: “Bu konuda yaşadığımız sorunlar aşikar, herkes tarafından biliniyor. Bu sorun nasıl  çözülür düşüncesinden hareketle KOP İdaresi Başkanlığına ve MEVKA’ya biz hazırladığımız bu  projeyi sunmuştuk. MEVKA o zamanki bütçe yetersizliğinden yedek proje kapsamına aldı ama KOP idaresi Başkanlığımız konuyu Kalkınma Bakanlığı’na intikal ettirdi. Bakanlığımız 1,7 milyon liralık KOP’un Mayıs ayı eylem planına bu ödeneği gönderdi. İhale aşamasındaki bu projenin bir önce hayata geçirilmesini Hüyüklü çiftçilerimiz dört gözle beklemektedir. Çiftçilerimiz, sürekli soruyorlar,‘Ne oldu bizim enerji sorunumuz çözülüp artık tarlalarımıza su ulaşacak mı’ gibi beklenti içerisindeler.
        Gerçekten bu organik tarım yapılan bölgemize bir ivme kazandıracak, tarımda bölgemizin sıçramasını sağlayacak bir proje. Bölgemiz son yıllarda organik tarımın adresi haline geldi, su da o yüzden çok daha önemli. İlmen Mahallesi’nin Yassıyurt bölgesindeki o esen rüzgarı  elektrik enerjisine dönüştürecek bu projenin bir an önce eyleme, enerji üretir hale geçirilmesi bizim odamıza kayıtlı çiftçilerimizin de heyecanla beklediği bir konu haline geldi. Kısmet olursa, umuyoruz, diliyoruz, bu yıl bunun yatırıma dönüşmesiyle önümüzdeki 2015 yılı baharında inşallah motopomplarımızın rüzgar enerjisiyle üretilen elektriği kullanır duruma gelmesini çiftçilerimiz sabırsızlıkla bekliyorlar. Bu proje devreye girdiğinde yılda 1 milyon 704 bin kilowatsaat bir elektrik üreteceği hesaplandı. Bu miktardaki enerji Hüyük bölgemizdeki çiftçilerimizin hem halihazırda kullandığı enerjiyi karşılayacak arta kalan kısmı da üretilen ürünün yatırıma dönüşmesi için teşvik unsuru olacak. Çiftçilerimiz dört gözle bu projenin devreye girmesini bekliyor” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL