ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Pes doğrusu

  BEYŞEHİR- Beyşehir ilçesine bağlı Fasıllar Köyü’nde bulunan tarihi abidelerin koruma altında bulundurulmadığından giderek tahrip olduğu bildirildi. Fasıllar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahrettin Kibar, gazetecilere yaptığı açıklamada,..

Pes doğrusu

 

BEYŞEHİR- Beyşehir ilçesine bağlı Fasıllar Köyü’nde bulunan tarihi abidelerin koruma altında bulundurulmadığından giderek tahrip olduğu bildirildi.

Fasıllar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahrettin Kibar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerleşim sınırları içerisindeki tarihi abidelerin hazine ve altın avcıları tarafından zarar verilerek tahrip edildiğini ileri sürerek, “Tarihi abidelerin bulunduğu alanda 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu sanılan Bereket Tanrısı da son olarak delinerek tahrip edilen eserlerimiz arasındadır.”dedi.

Bereket Tanrısı verilen kaya anıtına geçtiğimiz yıl kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından beton delme makinesi ile delinerek zarar verildiğini belirten Kibar, şu bilgileri verdi:

“Burada tarih harap oluyor. Bir yıl evvel Bereket Tanrısı’nı sembolize eden kaya anıtını karotla delmişler. Burada iki ayrı delik var; birisi 10 santim kalınlığında, 70 santim derinliğinde, diğeri daha küçük bir delik. İçerisindeki parçası yok, alınmış. Anlatılanlara göre, buranın Horasandan dökme bir taş olduğu sanılarak, içerisinde altın olduğu düşünülmüş ve altın aranmış bu deliklerin içerisinde. Yaşanan bu olayın ardından durumu Müze Müdürlüğü’ne bildirdik. Daha yukarıdakilerde de benzer durumlar sözkonusu. Bölgede biz geçmişte kepçeyle gezen insanları bile yakaladık. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Fasıllar Köyü’nü ziyaretinde ise kendisine de gösterdik ve sunduğumuz bu dosya içerisinde de bu olaydan bahsettik. Bakanın peşindeki tüm ilgililer de gördü buranın halini. Bakanımız ise bunu yapanlara lanet okudu.”

Fasıllar Köyü’ndeki tarihi abidelerin Konya’nın önemli bir tarihi bir kültür mirası olduğunu ancak korunamadığı için azine avcılarının zaman zaman gözde bir define arama mekanı haline gelebildiğini vurgulayan Kibar, şunları kaydetti:

                “Burada onlarca medeniyet gelmiş geçmiş. Her medeniyet, öbürünü çürütmüş. Onun için aşırı bir tahribat var burada. Bununla ilgili olarak bir yıldır uğraşıyoruz buranın koruma altına alınması için. Fazla bir şey istemiyoruz burada, bu alanın korunması, turizm yolunun yapılması ve bir de abidelere çıkış yolunun doğal taşlara kaplanması. Buradaki, Fırtına Tanrısı Teşup olarak adlandırdığımız Fasıllar Anıtı’nın da dikilerek ayağa kaldırılmasını talep ediyoruz. Bunun için bir dernek kurduk, buranın turizm yönüyle de ilgileniyoruz. Ben burası koruma altına alınana kadar bu mekanın gece gündüz gönüllü bekçisiyim

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL