Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle düzenlenen seminerde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tezay Kovan, Beyşehir’de özellikle çocuk yaşta sigaraya başlama oranının çok daha yükseklerde olduğunu söyledi.Dr.Kovan, sunumunda ayrıca sigara içenlerin,..
Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle düzenlenen seminerde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tezay Kovan, Beyşehir’de özellikle çocuk yaşta sigaraya başlama oranının çok daha yükseklerde olduğunu söyledi.Dr.Kovan, sunumunda ayrıca sigara içenlerin, etrafındakilere de çok büyük kötülük ettiği görüşlerine yer verdi.
BEYŞEHİR-Beyşehir’de sigara içme oranının sanıldığının aksine çok daha yüksek boyutlarda olduğu belirtildi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Beyşehir Devlet Hastanesi’nde sağlık personeline ‘sigara ve sağlık” konulu bir seminer veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tezay Kovan, yaptığı sunumda Beyşehir’deki sigara kullanımı ile ilgili çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi.
Beyşehir’de 7 aydır görev yaptığını anımsatan Dr.Kovan, ilçede sigara içme oranının normalden çok daha yüksek boyutlarda olduğunu, özellikle çocuk yaşta sigaraya başlama oranının oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Polikliniklere başvuran hastalarda 40 yaşında bir hastanın 30 yıldır sigara içtiğini söylediğini, bunun da sigaraya başlama yaşını 10 yaş olarak ortaya koyduğunu belirten Dr.Kovan, “Bu çok ciddi bir rakam. Her polikliniğe başvuran 3 kişiden 2’si sigara içiyor. Kadınlarda normalde çok düşük olması beklenir ama onlarda çok ciddi oranda yüksek bu. Sormadan bilemiyorsunuz. 70 yaşında bir teyze sizi çok rahatlıkla şaşırtabiliyor, ’50 yıldır içebiliyorum’ diyebiliyor.Onu bırakın hepimiz evde buna maruz kalıyoruz.”dedi.
SİGARA İÇENLER, İÇMEYENLERE ÇOK BÜYÜK KÖTÜLÜK EDİYOR
Dr.Kovan, seminerde sigara içenlerin içmeyenlere de çok büyük kötülük ettiğine dikkat çekti.
“Eğer siz içmiyorsanız bile, evde içen birisi varsa, bundan çok ciddi olarak etkileniyorsunuz” diye konuşan Dr.Kovan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hani ‘ben içmiyorum, eşim ya da oğlum, babam içiyor’ gibi durumdaysanız bile şöyle düşünün; o kişi içerken ağzında filtre var, kendini dumandan koruyan bir şey var bir nebze de olsa. Ama dışarı çıkardığı dumanda filtre yok. Yani siz onu direk olarak alıyorsunuz. Aslında onlardan bazı durumlarda, bazı hastalıklar için daha yüksek risk taşıyorsunuz. Yani ‘sadece kendime yapıyorum, ne olacak’ diye düşünmeyin. Sigara içen kişi aslında etrafındakilere de büyük kötülük yapıyor demektir.”
Dr.Kovan, seminerde, katılımcılara sigaranın tarihçesi, sigara ve içerdiği zararlı maddeler, sigaraya bağlı sağlık sorunları, sigara ile mücadele ve sigarayı bırakma konularında slayt eşliğinde sunum da yaparken, rakamsal örnekler verdi.
Beyşehir Devlet Hastanesi’nde Sigarayı Bırakma Günü programı kapsamında bir stand da oluşturulurken, hastalara ve personele sigaranın zararları ve yol açtığı sağlık sorunlarını içeren broşürlerden dağıtıldı.
Standda sigara ile ilgili uyarıcı yazılar dikkat çekerken, hastanede Çarşamba ve Cuma günleri 15.00 ile 16.00 saatleri arasında sigarayı bırakmak isteyenler için sigarayı bırakma polikliniği hizmetlerinin verildiğini hatırlatan afişler asıldı
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)