ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Akçabelen Çetmi Fasulyesi Marka Oluyor

BEYŞEHİR – Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, son yıllarda yürütülen çalışmalarla tanıtım konusunda atağa geçen Akçabelen Şeker Fasulyesi’ne Birleşmiş Milletler (BM) Küçük Destek Programı (SGP) kapsamında mali destek sağlandığını bildirdi…

Akçabelen Çetmi Fasulyesi Marka Oluyor

BEYŞEHİR – Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, son yıllarda yürütülen çalışmalarla tanıtım konusunda atağa geçen Akçabelen Şeker Fasulyesi’ne Birleşmiş Milletler (BM) Küçük Destek Programı (SGP) kapsamında mali destek sağlandığını bildirdi.

Beyşehir’e bağlı Akçabelen Mahallesi’nde faaliyet gösteren Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile müşterek olarak yürüttükleri çalışmanın ardından sözkonusu projeden istifade etmek için resmi başvuruları yaptıklarını vurgulayan Özaltun,  bunun sonrasında ürünün hak ettiği değere kavuşabilmesi adına yürütülecek çalışmalar için 120 bin liralık bir mali kaynak sağlandığını belirterek, “Bu mali destekle birlikte mahallemizin merkezinde kurulacak işletmede ürünün üretimden paketlenmesi ve pazarlanmasına varıncaya kadar  faaliyetler dönemi de başlamış olacak” dedi.

Türkiye’de marka olan ve adını duyuran iki farklı yerde yetişen fasulye bulunduğuna dikkat çeken Özaltun, “Coğrafi işaretli ürün olarak ülkemizde Erzurum’un İspir ve Ordu’nun Akkuş bölgelerinde yetişen kuru fasulye var. Kooperatifimizin de bu yönde girişimleri oldu. İnşallah Türkiye’de coğrafi işaretli ürün olmasının ardından üçüncü bir marka olarak Türk insanı Akçabelen Şeker Fasulyesi ile tanışmış olacak.Beyşehir bölgesinin bundan sonraki süreçte Akçabelen Şeker Fasulyesi, yeni bir marka değerine kavuşmuş olacak” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN PROTEİN DEĞERİ EN YÜKSEK FASULYESİ..

Yapılan analizler sonucunda Akçabelen Şeker Fasulyesi’nin Türkiye’nin protein ve kalori yönünden en yüksek değere sahip ürün olduğunun da tescil edildiğinin ortaya çıktığını anlatan Özaltun, “Bu münasebetle Beyşehir Belediyesi olarak gerek Tarımsal Kalkınma Kooperatifimize, gerekse bu noktada üretim yapacak olan tüm yetiştirici hemşehrilerimize sonuna kadar destek vermeye devam edeceğiz. İnşallah bu konuda kurulacak işletmeler de Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği ilan ettiği böyle bir dönemde, ülkemizin ve bölgemizin gelişmesine katkı sunacak, bizler de her alanda olduğu gibi, tarımda,hayvancılık ve sanayideki bu büyümeye katkılar sağlayacağız. Önümüzdeki süreçte marka haline gelecek olan ve bugünlerde  daha çok tanıtımına ağırlık vereceğimiz Akçabelen Şeker Fasülyemiz inşallah gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında sofralara daha çok konuk olmaya başlayacak.Böylece dünya pazarına girmeye aday ürünümüz hak ettiği değeri daha fazla alırken, üreticimiz de bundan kazançlı çıkacak” dedi.

ÜRÜN, COĞRAFİ İŞARETLEME İLE TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ MARKA DEĞERİ OLACAK

Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar ise, halihazırda yerleşim merkezinde yıllık ortalama 300 ton civarında üretimi gerçekleştirilen ürün konusunda amaçlarının üretimi daha da artırmak olmadığını söyledi.

Mevcut üretim miktarını korumak istediklerini belirten Ünüvar, ürünü yetiştirirken kimyasal ilaçlardan uzak tutmak suretiyle bir üretim tarzına girdiklerini aktararak, “Amacımız; organik tarım usulüyle üretim gerçekleştirmek. Bu vesile ile BM’nin küçük ölçekli desteklerinden kooperatifi olarak bizler de istifade edeceğiz. Şu anda ürünümüz, BM’deki envantere girmiş durumdadır. Coğrafi işaretleme tescili alabilmeye yönelik ilgili başvurularımız da var. İnşallah Mart ayının sonuna kadar o tescili de almayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, bu belgeyi de aldıktan sonra ürün üretiminde, Türkiye’de şeker fasulyesi coğrafi işaretleme bölgesine giren üçüncü yer olacağız” diye konuştu.

Yörenin fasulyesinin tanıtımına yönelik olarak başlattıkları çalışmaların devam ettiğini, iki yıldır düzenledikleri şenlik programlarıyla bu yönde faaliyetler içerisinde olduklarına vurgu yapan Ünüvar, Beyşehir Belediyesi’nin de bu tür etkinliklere destek sağladığını belirterek, şöyle devam etti. “Belediye Başkanımıza festival ve tanıtım çalışmalarımıza verdiği her türlü katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu katkılarla, festivallerimiz daha da katılımlı hale geldi. Amacımız, bölgemizde iyi bir ürün yetiştirirken, bunu organik olarak sağlamak ve dünyaya tanıtarak uzun vadede dünya pazarına de girebilmek.Şu anda ürün, yöremizde yaşayan insanların yüzde 90’ı tarafından ekiliyor. Dolayısıyla bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı durumunda” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL