BEYŞEHİR – İstanbul’da gıda ve yemek üretimi ile uğraşan Beyşehirli işadamı memleketine 1 milyon liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük ve en modern ceviz bahçesini..
BEYŞEHİR – İstanbul’da gıda ve yemek üretimi ile uğraşan Beyşehirli işadamı memleketine 1 milyon liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük ve en modern ceviz bahçesini kurdu. Beyşehirli işadamı Mesut Mutlu, Beyşehir ilçesine bağlı Yenidoğan beldesinde bin 596 dekarlık alanda 15 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak, bölgeyi ceviz üretiminde marka haline getirmeyi hedefliyor.
“BURADA AĞAÇ YETİŞMEZ” DENİLEN YERDE BAHÇEYİ KURDU
Yenidoğan Belediyesi’nden 30 yıllığına kiraladığı alanda Chandler cinsi ceviz üretmeye başlayan işadamı Mesut Mutlu, bu sahayı bahçe olarak kurmaya karar verdiğinde “Burada kesinlikle ağaç olmaz’ denilerek çok tenkitler aldığını belirterek, “Önceden denemeler yapanlar olmuş. 50,100-200 ağaçlar dikilmiş. Üşüme denilen, don vurma olayları olmuş, sonra yılmışlar ve bırakmışlar. Biz inatla, azimle bu işe karar verdik. Toprak yapısı da gördüğünüz gibi kil ve kireç oranı İç Anadolu Bölgesi’nin genel özelliğidir bu; çok yüksek. Ona rağmen toprak düzenleyiciler var. İşte gübreleme sistemi ile bu olayların üstesinden gelmeye çalıştık. Burası toplamda bin 596 dekarlık bir alan, toplamda 15 bin fidan var burada. Beşinci yılını da doldurmuş durumda. Şu anda bile bir iki ton ürün aldık ama asıl hedefimiz; 2015’te ekonomik getiri olmasını bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki senelerde akıbeti hayırlı olacak.”diye konuştu.
ÖRNEK CEVİZ BAHÇESİ
İstanbul’da gıda ve yemek işi ile uğraştığını, tarım bölümünün saç ayağını oluşturma açısından ana yurdu olarak nitelendirdiği bu bölgeye yatırım karara aldığını vurgulayan Mutlu, bu yatırımla çevrede yaşayan insanlara da örnek olduklarına inandığını söyledi. Kurduğu ceviz bahçesinin Türkiye’nin en büyük ve en modern ceviz bahçesi olduğunu belirten ve bölgedeki ceviz üretimine de bir ivme kazandırdığını düşündüğünü dile getiren Mutlu, şunları söyledi: “Bundan sonraki esas hedefimiz, bu bölgedeki yanlış kanıları kırmak, ceviz popülasyonunu artırmaktır. Mesela, Kırşehir Kaman’da bizim kurduğumuz ceviz bahçesi kadar toplamda ağaç sayısı yok. Ama, isim yapmış; her tarafta Kaman cevizi olarak biliniyor. Ceviz festivalleri oluyor. Tanıtımı gayet güzel. Burada da aynı olayı niçin yapmayalım. Burada da markalaşma olacak. Popülasyonunu çoğaltırsak cevizin ileride işleme, paketleme tesisini kurmak istiyorum. Bu, bölgemiz için de bir istihdam kaynağıdır. Hem markalaşma gelir. Çiftçilerimizi değişik, alternatif ürünlere yöneltmemiz lazım. Her sene buğday, arpa, pancar ekimi ile olmuyor. Onun çabası içerisindeyim ve bunları da yapacağıma eminim. Elbirliğiyle bunu yapacağız. Tarım İl ve İlçe müdürlüklerimizle, Beyşehir halkımızla bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)