BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü Havzası’nda yer alan ilçelerin çevre düzeni planı hazırlanıyor. Beyşehir Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz,..
BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü Havzası’nda yer alan ilçelerin çevre düzeni planı hazırlanıyor. Beyşehir Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Derebucak Kaymakamı Bülent Ay, Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, belediye başkanları, şehir plancıları, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve ilgililer katıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fatih Yılmaz, konuşmasında, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Nisan’dan itibaren sorumluluk alanının genişleyerek il düzeyine geçeceğine vurgu yaparak, toplantıda masaya yatırılan çevre düzeni planının hazırlanmasına yönelik olarak Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından bir karar alındığını anımsattı. Planın 1 Nisan’dan sonrasına hazır olması için işin ihaleye çıkarıldığını anlatan Yılmaz, ihaleyi bir grup halinde üstlenen şehir plancılarından oluşan uzmanların çalışmalara yaklaşık 7-8 ay önce başladığına vurgu yaptı. Bu konuda birçok ilçede çalışmalar yürütüldüğünü belirten Yılmaz, şu anda ise sıranın Beyşehir ilçesine geldiğini aktardı.
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, konuşmasında, çevre düzeni planı ile ilgili olarak Beyşehir Gölü Havzası bölümünü görüşmek üzere bir araya geldiklerini vurguladı. Çevre düzeni planının 2000’li yıllardan sonra ortaya çıkan bir kavram olduğunu belirten Başıbüyük, “Konyamız’da da Karaman’la daha önce birleştirilerek bir çevre düzeni planı hazırlandı. Ancak, yeniden hazırlanma gereği duyulduğundan tekrardan bir çalışma içerisindeyiz.”dedi.
PLANDA NELER OLACAK?
Bu planın üst ölçekli bir plan olduğunu, imar ve nazım imar planı gibi planların artık hazırlanacak bu çevre düzeni planlarına bağlı kalmak durumunda olduğunun altını çizen Başıbüyük, “Hazırlanacak çevre düzeni planı, önümüzdeki yıllarda bizi çok yakinen etkileyecek. Biz Beyşehir Gölü Havzası olarak değerlendirecek olursak, bu bölgelerde hangi kısımlar turizm alanı, hangi kısımlar tarım alanı olacak, şehirler hangi tarafa doğru gelişecek, şehir alanları nereler olacak, turizm bölgeleri nereler olacak gibi bu planda kabaca belirleniyor. Ve daha sonra bu bölgelerde yatırım yapmak isteyen insanlar ya da şehirlerin yöneticileri, şehirlerinin gelişimi konusunda alacakları kararlarda bu plana bağlı kalmak zorunda olacaklar. Biz bu planda beklenmedik bir işaretleme koyulmasına neden olursak, ileride büyük zorluklar yaşayabiliriz. Yani planın revizyonu mümkün ama çok zor bir iş. Dolayısıyla planın hazırlanma sürecinde bütün katılımcıların, ilgili arkadaşların o fikirleri not almasını ve objektif kriterlere göre değerlendirildikten sonra uygun olanlarının planda yer almasını arzu ediyorum. İleride büyük sorunlarla karşılaşmamak için bunun elzem olduğunu düşünüyorum”dedi.
Planın hazırlanmasını üstlenen firmanın şehir plancısı Necati Uyar, ise çalışmanın iki aşama halinde yürütüldüğünü belirterek, “Konya ilinin bütün olarak planlanması ve bir ya da birkaç ilçeden oluşan alt bölgelerin planlanması. Bu planlın diğer tüm kurumlar açısından bağlayıcı bir yönü olacak”dedi.
BİRÇOK MESELE PLAN KAPSAMINDA ELE ALINACAK…
Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı ise, yeni büyükşehir belediyesi yasasıyla ortaya çıkan konsept nedeniyle köylerin mahalle haline geldiğini söyledi. O yüzden daha önce bakanlığın yapmış olduğu çevre düzeni planının kapsamının değiştiğine vurgu yapan Osmanlı, “Önce köy olan yerler artık mahalle haline geldi ve ortaya çıkan bu büyük alan tamamen bir büyükşehir belediye başkanlığı tarafından yönetilmeye başlayacak ilk defa. Dolayısıyla çevre düzeni planı kapsamında bakarak çalışmalara başladık. En önemli unsurlardan bir tanesi de bugüne kadarki mesele olarak belki gündeme alınmayan birçok konu bu kapsamda ele alınacak, artık Ankara’yı veya başka yerleri sorunları vs.gitmeden belki kendi içimizde, yani aynı evin üyeleri olarak birlikte bazı sorunlarımızı daha hızlı çözer duruma geleceğiz.”dedi.
İLÇELERİN POTANSİYELİ KONUŞULDU…
Toplantıda yapılan sunumların ardından söz alan Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, ilçesi ile ilgili bilgiler aktarırken, Hüyük’ün tarımsal potansiyelinden bahsetti.Türker, sulu tarıma açılan arazilerle birlikte yöre halkının da ekonomik anlamda kurtuluşu tarımsal faaliyetlerde gördüğünü dile getirdi.
Derebucak Kaymakamı Bülent Ay ise, Derebucak’ta alternatif turizmin gelişmesinin önemine dikkat çekti, bölgede yer alan mağaraların varlığının ise bu konuda önemli bir potansiyel olduğuna dikkat çekti.
Derbent Kaymakamı Arif Oltulu ise, ilçede son yıllarda hamle yapan tarımsal faaliyetlere işaret ederken, özellikle taze fasülye üretiminde yörenin bir marka haline geldiğini belirtti. Oltulu, Konya’nın Kış Sporları Merkezi olması için çalışma yürütülen Aladağ Kayak Merkezi Projesi’ne de değinirken, bu projenin hayata geçmesi ile birlikte Konya turizminin de önemli bir alternatif turizm imkanlarına kavuşacağına vurgu yaptı.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)