HÜYÜK – Hüyük İlçesi’nde son yıllarda marka değeri haline gelen organik çilek üretiminde hasat sezonunun başlaması, bu yıl ilk kez düzenlenen şenlik etkinliğiyle kutlandı. Şenlik yörede..
HÜYÜK – Hüyük İlçesi’nde son yıllarda marka değeri haline gelen organik çilek üretiminde hasat sezonunun başlaması, bu yıl ilk kez düzenlenen şenlik etkinliğiyle kutlandı. Şenlik yörede büyük bir coşkuya sahne olurken, üreticilerin etkinlik için özel olarak çileklerden hazırladığı Türk Bayrağı davetlilerin ilgi odağı oldu. Şenlikte çilek ağası belirlendi, bir televizyon kanalında yayınlanan yarışma programından esinlenilen “ben bilmem, eşim organik çileği en iyi yer” isimli yarışma ise renkli görüntülere sahne oldu.
Hüyük’te son dönemde çilek üretiminin adresi haline gelen Değirmenaltı Köyü’nde Konya İl Özel İdaresi, Hüyük İlçe Kaymakamlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü, Hüyük İlçe Belediyesi ve Değirmenaltı Köyü Muhtarlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen organik çilek şenliğinin açılışında kürsüye gelen Hüyük İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, düne kadar yörede 20 gün hasadı yapılan çileğin uygulanan modern tarım teknikleri sayesinde Aralık ayına kadar hasadı devam eden bir ürün haline geldiğini vurguladı. Daha önce dekardan elde edilen ürünün 750 kilogram civarında iken bugün dekardan 3 ila 6 ton arasında verim alınmaya başladığına dikkati çeken Doğan, “Bu uygulamalarla çilek üreticiliğinin karlı hale gelmesi ile ilçemizdeki çilek ekilişi kısa zamanda 80 dekardan 3 bin dekara, yıllık 8 bin ton olan rekoltenin ise bu yıl 15 bin tona, 2015 yılı itibariyle ise 40 bin tonu bulacağına inanıyoruz.”dedi.
Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Adem Çelik, konuşmasında, üretimde birlik ve beraber olmanın önemine dikkat çekti. “Birlikten kuvvet doğar” atasözünün anlamı ile Pazar payını artıracaklarını ifade eden Çelik, “Söz hakkı üreticinin olacak, ürünümüz değerinde satılacak, hiçbir ürün boşa gitmeyecek, potansiyelimiz yeterli olacak, AB dahil tüm devlet desteklerinden birlik olarak faydalanıp, organik sertifikasını kendimiz yapacağız. Hiçbir alım firmasına bağımlı olmadan, kendi ürünümüzün bedelini kendimiz belirleyeceğiz.”diyerek, bölgedeki tüm üreticileri aynı çatı altında buluşmaya çağırdı.
Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin ise, şimdi çilek üretimi yapılan yerlerde eskiden köylülerin başka yerleşim birimlerine çapaya, ürün toplama gibi değişik ırgat işçiliği için gittiğini vurgulayarak, “Ama şükürler olsun ki artık köylümüz, kendi küçücük tarlalarının başında kendi rızıklarını temin eder hale geldi. Bu aşamaya gelinmesinde herkesin emeği var”diye konuştu.
Hüyük Belediye Başkanı Nusret Akgümüş ise, Hüyük insanının artık çilek üretimini benimseyerek vazgeçemeyeceği bir ürün haline getirdiğini vurgulayarak, “Hep beraber bu işe bölge olarak baş koyduk. Sayın Kaymakamımız ilçe logomuza çileği koydu. Artık diyoruz ki, tüketici ürün alırken, ‘Bu Hüyük çileği mi?” diye sorsun.İşte çileğimiz organik yapısıyla marka haline geldi”dedi.
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar da konuşmasında, bakanlık olarak üç hususa önem verdiklerini söyledi. Bunların arazi toplulaştırması, üretim çeşitliliği ve verimin artırılması ile gıda güvenilirliğinin sağlanması olduğunu ifade eden Baydar, bu üç unsurun da yöredeki üretimde görüldüğünü büyük bir memnuniyetle gördüklerini dile getirerek, “Burada harikulade çalışmalar sergilenmiş durumda. Evvelce tarım ve kırsal kalkınma denildiğinde artık eskisi gibi değil; nitelikli üretim yapılması, daha yüksek katma değerli ürünleri ürettirme zaruretiniz ve mecburiyetiniz var. Buradan bakıldığında arazisi ve topoğrafyası ancak dar alanda yüksek verim elde edilebilecek ürünlere yönelebilecek olan bu Hüyük ve havalisindeki çilek yetiştiriciliği, üstelik de çileği de organik olarak yetiştiriyor olmak çok önemli.”diye konuştu.
Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ise, Hüyük yöresinde düzenlenen etkinlikle güzel bir gün yaşandığını belirterek, “Konyaspor süper lige çıktı da Hüyük’ümüz, Değirmenaltımız çıkmadı mı? İşte bugün bu şenlik bize gösteriyor ku, artık biz çilekte de hem Hüyük olarak, hem çilek olarak süper ligdeyiz. Birçok önemli firmalar bizi arayıp soruyorsa, bundan sonra markalardan, coğrafi işaretlerden, tescillerden bahsediyorsak, süper lige bundan sonra çıkmışız demektir. Bundan sonra oralarda kalıcı olmamız lazım.”dedi.
Konuşmaların ardından protokoldeki katılımcılara plaketleri verildi, İlçe Müftüsü Süleyman Narol tarafından yapılan duada ise yeni hasat sezonunun bereketli geçmesi dileğinde bulunuldu.
Şenlik kapsamında katılımcılar bölgede yetiştirilen çilek tarlalarını gezerek incelemelerde bulundu. Ardından bir tarlaya giden protokol üretici kadınlarla ilk hasadı gerçekleştirdi.
Şenlikte folklör gösterileri de sergilenirken, çilek ağası seçildi, “ben bilmem eşim organik çileği en iyi yer yarışması”nda dereceye giren çiftlere çilek fidesi, gübre ve değişik tarım malzemeleri hediye edildi.
Şenlik Konyalı Şerife konseri ile sona erdi.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)