BEYŞEHİR – UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz ve beraberindeki komisyon üyelerinin tarihi mekanı ziyaretine Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir..
BEYŞEHİR – UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz ve beraberindeki komisyon üyelerinin tarihi mekanı ziyaretine Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, SÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Yaşar Erdemir ve ilgililer eşlik etti. Yrd.Doç.Dr.Erdemir, tarihi cami ve külliyesindeki eserler hakkında Komisyon Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz ve komisyon üyelerine bilgiler verdi.
İncelemelerinin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr.Öcal Oğuz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak Eşrefoğlu Külliyesi’nin dünya mirası geçici listesinde olmasını geçici bir süre için uygun bulduklarını belirterek, “Ama bunun kısa zamanda dünya mirasının kalıcı listeye alınması gereken bir miras olduğu konusunda da gerçekten bugün öğrendiklerimizle birlikte bu Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi’nin buna layık olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Prof.Dr.Öcal Oğuz, şu değerlendirmelere yer verdi:“Biraz önce hocamızın da anlattığı ayrıntılarla birlikte değerlendirildiği zaman UNESCO kriterleri bakımından bir eserin ünik(unic) olması yani ender olması, benzerinin bulunmaması çok önemli bir kriterdir. Gerçekten Eşrefoğlu Camiİ ünik(unic) olma bakımından son derece önemli bir yapı. Hem tarihi eskiliği bakımından hem de ünik olma bakımından, diliyoruz, ümit ediyoruz ki Türkiye geçici listeden daimi listeye Eşrefoğlu Cami Külliyesi ve çevresinin, tabi sadece camiden ibaret olmamalı kültürel miras koruma duyarlılığı, onun çevresindeki yapılar, hayat tarzı hakkında da fikir verilecek tarzda geliştirilmeli bu. Sürdürülebilir olmasına özen gösterilmeli, çevredeki halkın memnuniyeti, çevredeki halkın bu mirası korumaya yönelik duyarlılığı da işin içerisine eklenmeli, tabi bütün bunlar aynı zamanda da sürdürülebilirlik buranın ekonomik anlamda da halkı mutlu edecek tarzda işlenmesini de gerektiriyor. Dolayısıyla topyekün ele alınması gerektiğini hem dış kale surları hem buradaki külliyenin unsurları hem de buradaki sosyal hayat veya evler yapılarla birlikte buranın toptan ayağa kaldırılmasının Beyşehir’i tarihi zenginliği ve kültürel zenginliği ile birlikte bugüne ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarma fırsatı yaratacağına inanıyorum.”
Prof.Dr.Öcal Oğuz, UNESCO Milli Komisyonu olarak hem Çatalhöyük’ü, hem de Eşrefoğlu Camii’ni görerek geleceğe yönelik neler yapabileceklerini planlamak istediklerini de belirterek, şunları kaydetti: “Konya’ya geliş nedenimiz de zaten bu. Bu planlama çerçevesinde biz Eşrefoğlu Camii’nin mutlaka UNESCO’nun daimi listesine alınmasını gündemde sürekli tutacağız. Ama bundan da öte burada Konya il yöneticilerinin hem de Beyşehir ilçe yöneticilerinin mutlaka burayı sosyal çevresiyle birlikte ayağa kaldırmak üzere, tanıtmak üzere daha fazla çaba harcamaları gerekiyor. Ne yazık ki Eşrefoğlu Cami bu kadar değerli özelliklerine rağmen Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. Onu çok fazla bilinir hale getirmek tanıtmak gerekiyor.İçindeki ve dışındaki özellikleriyle, tabiat güzellikleriyle, mesela Beyşehir Gölü’nün harika oluşu, hemen 100 metre ötesinde Eşrefoğlu Camii’nin bulunması, beylikler dönemine ait çok ünik nadir bir eser olarak karşımıza çıkması, bütün bunların iyi anlatılması, iyi tanıtılması ve tabiî ki korunup gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor.”
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)