BEYŞEHİR – Çalışmalar kapsamında Beyşehir Belediyesi tarafından ilçede iki gün süren Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi çalıştayı düzenlendi. Beyşehir..
BEYŞEHİR – Çalışmalar kapsamında Beyşehir Belediyesi tarafından ilçede iki gün süren Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi çalıştayı düzenlendi.
Beyşehir Anamas Konukevinde gerçekleştirilen çalıştaya Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı’nın yanı sıra Eşrefoğlu Camii alan yönetimi üyeleri ile farklı Üniversitelerde görev yapan çok sayıda Akademisyen ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı Eşrefoğlu Camii’nin UNESCO Dünya mirası kalıcı listesine dahil edilebilmesi için yoğun bir çaba sarfettiklerini kaydederek; “Türk – İslam mimarisinin en güzel örneklerinden ve Anadolu’da ki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Eşrefoğlu Camii’nin UNESCO Dünya mirası listesine alınabilmesi için yaptığımız başvuru sonrasında Nisan tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine dahil edilen Eşrefoğlu Camii’nin kalıcı listeye dahil edilebilmesi için oluşturulan alan yönetimimiz çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Eşrefoğlu Camii
UNESCO projesi Beyşehir tarihinin en önemli projelerinden birisidir. Dünya doğal ve kültürel mirasın korunması sözleşmesine göre olağanüstü evrensel değer ölçütlerine uyan doğal ve kültürel varlıklar, dünya mirası sayılıyor. Hepimizin de bildiği üzere dünya kültür mirası listesine girmeyi hak kazanan yerler dünya çapında prestij, statü, turistik ilgi çekme ve teknik yardım imkanı elde ediyor. Taş, tuğla, çini ve renkli boyama gibi birçok süsleme sanatının bir arada ve yoğun olarak kullanıldığı tek ahşap direkli cami olması nedeniyle Türk mimarlık tarihinde özel bir yere sahip olan Eşrefoğlu Camii’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması yolunda yaptığımız çalışmaların devamı olan Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi çalıştayında burada ki değerli hocalarımızla ilk çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.
Eşrefoğlu Camii Alan yönetimi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir Beylerin şehri Beyşehir diye hep övündüğümüz, hep kıvanç duyduğumuz Beyşehir’de hep birlikte olmanın kıvanç ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Güzel bir ortamda, güzel bir coğrafyada,güzel bir şehirde ve güzel bir konuda beraber olmanın,böylesi bir çalıştayın içerisinde olmanın eminim ki Beyşehir’e de çok büyük katkıları da olacaktır. Bu çalıştayda Eşrefoğlu Camii’nin UNESCO Dünya Kültür mirası listesine alınması ile ilgili olmak üzere Beyşehir’in her türlü dertlerine ortak olmak bir nevi dertleşmek fikir ve düşüncelerimizi birbirimize aktarmak yapılabilecek olan neler varsa onlar için bir hal çaresi bulabilmek-adına bir araya geldik” dedi.
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük tarihin ve coğrafyanın bazı şehirlere yüklediği misyonlar olduğunun altını çizerek; “Konya ve Beyşehir bizim medeniyetimizin oluşmasına katkıda bulunmuş çok önemli şehirlerimizdir. Selçuklu Medeniyetinin merkezi Konya olduğu gibi bu dönemin sonunda da Beyşehir’de buna benzer bir medeniyet oluşmuş. Beyşehir M.Ö’nce de bazı medeniyetlere beşiklik etmiş. Zaman zaman medeniyetin kurulduğu bölgeler küllenebiliyor, önemini yitirmiş gibi gözükebiliyor. Ama Coğrafya ve tarihin verdiği misyon bir gün mutlaka orada eski medeniyetlerin değerlerini de içerisinde barındıran yeni bir medeniyet yükselebiliyor. Beyşehir’de gerçekten eskiden bizim milli kültürümüzün oluşmasında, milli sanatımızın, değerlerimizin gelişmesine mekan olmuş önemli bir merkezdir. Bizde burada ki değerli hocalarımızın da katkıları ile yedi asırı aşan bir süredir bizlere ulaşan çok değerli bir tarihi yapının dünya tarafından tanınması ve kültür mirası listesine alınabilmesi için neler yapılabilir bunları konuşacağız” dedi.
İki gün süren çalıştay sonunda Beyşehir’in tarihi, sosyal yapısı, sanatı, mutfağı ve gelenek görenekleri ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere komisyonlar oluşturuldu. Komisyonlar ilgili oldukları konularla ilgili çalışmalar yaparak elde edilecek olan veriler bir daha ki çalıştayda masaya yatırılacak. Komisyonların hazırlamış oldukları çalışmalarda daha sonra eserler haline getirilerek yayımlanacak. Toplantı sonunda bir daha ki çalıştayın 9-10-11 Mayıs tarihlerinde yapılmasına karar verildi.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)