HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, halihazırdaki göletler ve yapılacak yeni göletlerin tamamının devreye girmesi halinde bölgede bulunan 50 bin dekarlık tarım alanının sulanacağını belirterek, “Ama bu yeterli..
HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, halihazırdaki göletler ve yapılacak yeni göletlerin tamamının devreye girmesi halinde bölgede bulunan 50 bin dekarlık tarım alanının sulanacağını belirterek, “Ama bu yeterli değil. Çünkü, Hüyük ilçesi olarak 200-250 bin dekarlık tarım alanımız var. Biz, Hüyük çiftçisinin burnunun dibindeki Beyşehir Gölü sularıyla da buluşturulmasını istiyoruz.”dedi.
Şahin, yaptığı açıklamada, Hüyük ilçesi olarak göle kıyısı bulunan Beyşehir Gölü’ne 9 asırdır bekçilik yaptıklarını dile getirdi. Buna rağmen, Hüyük’teki tarım alanlarının büyük bölümünün suya ihtiyacını olduğunu belirten Şahin, Beyşehir Gölü’nün altında bulunan ve kilometrelerce uzaktaki bazı ilçelerdeki tarım alanlarının göl sularıyla buluşturulması sonucu birçok değişik ürün yetiştirdiğini ve bu bölgedeki çiftçilerin her yıl traktörlerini yenilediği halde, Hüyük çiftçisinin göl sularını sadece seyretmekle yetindiğini söyledi.
“Biz göle bakarız ama artık ‘bakmayalım’ diyoruz. Şu topraklarımızın göl sularıyla da buluşturulmasını istiyoruz. Suyla buluşturulalım ki, artık biz işimizi biliyoruz, öğrendik. Allah razı olsun. Ama Hüyük ilçesinin tarım alanlarının tamamının biz suyla buluşturulmasını istiyoruz”diyen Şahin, şöyle devam etti:
“Hüyük olarak biz şunu çok iyi biliyoruz; bizden turizm memleketi olmaz. Bizden yüzde yüz anlamda söylüyorum sanayi memleketi de olmaz. Ama bizden çok güzel bir tarım memleketi olur. Burada pilot bir tarım olur, organik tarım olur. Bu organik tarımı başardığımızda ilçemize tersine göç başlar. Şu anda Hüyük nüfusuna kayıtlı 51 bin nüfusumuz var. Ama bunun 17 bini yok. Nerede, çeşitli il ve ilçelerde, çorba parası için, karnını doyurmak, çocuğunu okutmak için asgari ücretlerle çalışmaya gidiyor. Ama, şu son 5 senede ilçemize tersine göç başladı. Çünkü, ilçemizde 1 dekarlık yerden İsrail usulü gibi artık çiftçimiz 10 bin lira para kazanır hale geldi. Çiftçimiz, kızının düğününü borçsuz yapar hale geldi. Bunun yolu yordamı bilgili çalışmaksa işte biz bilgilendik, bilgilendirdik. Uyumadık, uyutmadık, yapılan göletler sayesinde tarım alanlarımızın suyla buluştuğu alanları ise nasıl bereketli bir hale getirdiğimizi herkese gösterdik. Şu anda köy ve beldelerimizde marmelatı, aroması çok güçlü çileği yetiştirdik, kirazı ve diğerlerini ürettik.”
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)