Dünyaca ünlü av tüfeği üretiminin yapıldığı Huğlu ve Üzümlü mahallelerinde “Konya Savunma Sanayi” etkinliği düzenlendi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın organize ettiği etkinliğe, Konya..
Dünyaca ünlü av tüfeği üretiminin yapıldığı Huğlu ve Üzümlü mahallelerinde “Konya Savunma Sanayi” etkinliği düzenlendi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın organize ettiği etkinliğe, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, Beyşehir Kaymakam Vekili Bayram Türker, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol, MEVKA Genel Sekreteri Dr.Ahmet Akman, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, Beyşehir Silah Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Kırıcı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Salih Gül, av tüfeği sektörü temsilcileri katıldı.
KONYA MİLLETVEKİLİ ALTUNYALDIZ,ÜST DÜZEY BÜROKRATLARI SİLAH SANAYİCİLERİYLE BULUŞTURDU
Toplantıda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, bölgenin savunma sanayiindeki tedarik gücünü, üretim, mühendislik ve pazarlama yeteneklerine dikkat çekti.
Bu anlamda Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ile beraberindeki teknik ekibi ve sektörle alakalı üst düzey bürokratları Beyşehir’e getirerek silah sanayicisiyle buluşturduklarını anlatan Altunyaldız, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
Huğlu ve Üzümlü’ye gelerek av tüfeği üreticilerinin sorunlarını dinlediklerini aktaran Altunyaldız, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini hep birlikte üreteceklerini söyledi. Buradaki incelemelerde sahanın dinamiklerini göreceklerini ve bundan sonrası için bir yapılacaklar listesiyle bunun hemen takibine başlayacaklarını anlatan Altunyaldız, şöyle devam etti:
“Bundan sonrası için bir yapılacaklar listesiyle bunun takibine dair bir organizasyon şeması, organizasyon ekibi, Konya Sanayi Oda’mızın bünyesinde ve sizlerle birlikte kooperatifimiz ve diğer işletmelerimiz, üretici arkadaşlarımızla birlikte bir yola çıkıyoruz. Hepinizin bildiği gibi savunma sanayi savunma ve havacılık sektörü ülkemizde başta başbakanlığı döneminden itibaren çok saygı değer cumhurbaşkanımızın konuya yakından ilgisi. Hükümetimiz, başbakanımız, savunma bakanlığımız, sanayi bakanlığımız ve tabii ki savunma sanayi müsteşarlığımız ülkemizin savunması ve güvenliğine verdiğimiz önem çerçevesinde son yıllarda bir anlamda bu işin küresel aktörlerini kıskandıracak şekilde mesafe aldık. Müsteşarımız bütün bunları sizinle paylaşacaktır zamanı gelince ancak ben birkaç husus özellikle paylaşmak istiyorum. Savunma sanayi üretim hacmimiz son on yılda üç katına, 5 milyar dolarlık hacme ulaştı. Yıllık ve yine ihracat hacmimiz de son on yılda 4 katına çıkarak 1,7 milyar dolara ulaştı. Şu anda kendi helikopterimizi, insansız aracımızı, milli savaş gemilerimizi, eğitim uçaklarımızı, milli tankımızı ve bütün bunlarla birlikte toplam savunma sanayi yeteneklerimizi geliştirmek ve artırmak için büyük bir çaba içerisinde Türkiye Cumhuriyeti. Bu çabanın bir parçası olarak Huğlu ve Üzümlü’de ve Konya’mızdaki bu yeteneği önce savunma sanayisindeki Türkiye’mizin toplam kapasitesine nasıl entegre ederiz, tedarik gücümüzü nasıl artırırız ve nasıl savunma sanayi projelerine doğrudan nasıl tedarikçi oluruz; ikinci aşamada da ihracat imkanlarımızı nasıl aşarız, nasıl geliştiririz. Ve bütün bunları bir disiplin içerisinde, bir mühendislik içerisinde tasarımını da mühendisliğini de üretimini de kendimizin yapacağı bir düzeye nasıl geliriz. Tüm çalışmalarımız bu aşamada. İşte bütün bunları yapmak bir anlamda yerelin dinamiklerini harekete geçirmek. Yerelle ulusalı birleştirmek, ulusalla da küreseli birleştirmek gibi bir duruş içerisindeyiz. Ve bugün inşallah bugünkü çalışmalarımız içerisinde bölgemizin imkanlarını maksimum düzeyde savunma sanayi projelerine entegre etme gayreti içerisinde olacağız.”
MİLLETVEKİLİ BABAOĞLU DA EŞLİK ETTİ
AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu da, konuşmasında, düzenlenen gezi ve programın önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonra Savunma Sanayi Müşteşarlığı’nın çok önemli bir hale geldiğini anlatan Babaoğlu, “Savunma Sanayi Müsteşarımız çok önemli, kilit bir görevde, işte kendisini de burada. Kendisini burada görmekten çok büyük mutluluk duyduk.”dedi.
Müsteşar Demir’le birlikte TSE Başkanı, Sanayi Genel Müdürü ve Teşvik ve Uygulama Yabancı Sanayi Genel Müdürü’nün yer aldığı kalabalık bir heyeti Konya ve Beyşehir olarak ağırladıklarını dile getiren Babaoğlu,şöyle devam etti:
“Hepimiz buradayız, yerel olarak buradayız. Her şey var. Bu büyük bir kırsal kalkınma öyküsü. Sayın müsteşarım Ziya Bey’in orta savunma bölgesine Konya’nın da dahil edilmesi konusu, artı buranın da alt bölgeler olarak buna destek vermesi bizim 15 Temmuz’dan sonra daha güçlü olmamız gereği ile birlikte biz Üzümlü Huğlu olarak hazırız buna. Bize yol gösterin, hedef gösterin biz her türlü inşallah gereğini yapacağız diyorum. İnşallah daha güzel sonuçlar alacağımızı umuyorum.”
SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARI DEMİR’DEN AV TÜFEĞİ ÜRETİCİLERİNE ÖNERİLER…
Toplantıda konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ise, Türkiye’de son yıllarda hafif silah üretiminde önemli bir aşamanın kaydedildiğini, önemli sayıda şirketin bu konuda faaliyet gösterdiğini söyledi. Hafif silahlarda herkesin aynı ürüne odaklanması durumunda ortaya çok verimli bir neticenin çıkmayacağını vurgulayan Demir, “Şu anda bir piyade tüfeği yapımımız var, 7.62, 5.56 tüfek ithalatımız var. Boş alanları görmek ve oraya girmek önemli. Ayrıca, daha yüksek kalibrede silahlara ihtiyacımız var. Bu konuda da çalışma yapan şirketlerimiz var. Buraya talip olabilirsiniz. ‘Savunma sanayisinde ne yapabiliriz’ sorusu gündeme geldiğinde, bunu artık oturup ortak akılla kararlaştırmanız gerekiyor” dedi.
TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz ise, av tüfeği sektörünün beklentisi olan CIP testlerinin yapılabileceği laboratuvar konusuna değinerek, bu konuda bilgiler verdi. Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan da konuşmasında sektörde beraber hareket edilmesinin önemine dikkat çekti. Bölgenin AR-GE, tasarım, test ve muayeneyi içeren mükemmeliyet merkezi olacağını vurgulayan Kılıçaslan, “Bunu plastik sektörü için düşündük ve sözleşmesini imzaladık. Ortak AR-GE, tasarım, test ve muayene hizmetleri bir merkezden alınıyor. Buranın çözümünün bu olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu da, Konya ilinin yatırımlar açısından önemli şehirlerin başında geldiğini belirterek, son iki yıl içinde yatırım ve teşvik belgesi adedi itibariyle Konya’nın ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Uslu, “Yatırım itibariyle de Konya 10’uncu sırada yer alıyor. İstanbul’dan sonra en çok desteklediğimiz il Konya’dır. Savunma sanayi, yatırım ve teşvik sistemi içerisinde çok özel öneme sahip sektör. Bu konudaki yatırımların bir kısmını bölgesel teşvik sistemi içinde maksimum seviyeye çıkarttık” diye konuştu.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ, SORUN VE TALEPLERİNİ ANLATTI, FABRİKALAR GEZİLDİ
Savunma Sanayii Etkinliği’nde Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi yetkilileri ile Huğlu ve Üzümlü mahallesinde üretim yapan silah sanayicileri de savunma sanayii bürokratları ve diğer kurumların genel müdürlerinden sektörün sorunlarına ilişkin taleplerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında Huğlu Av Tüfeği Kooperatifi bünyesindeki silah fabrikası ile Huğlu ve Üzümlü mahallelerinde av tüfeği ve savunma sanayisine yönelik üretim yapılan tesisler gezildi. Geziye katılanlar, silah fabrikalarında yetkililerden üretim çalışmaları ile ilgili bilgiler aldı.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ile av tüfeği sektörü temsilcileri, Beyşehir’in bürokrat konuklarına program sonrasında günün anısına plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)