11 ülkeden 66 belediye ve 150’den fazla katılımcının iştirak ettiği iki günlük toplantının açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akıllı Şehirler Eşbaşkanı Tahir Akyürek, yerel yönetimlerde hizmet kalitesinin artması..
11 ülkeden 66 belediye ve 150’den fazla katılımcının iştirak ettiği iki günlük toplantının açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akıllı Şehirler Eşbaşkanı Tahir Akyürek, yerel yönetimlerde hizmet kalitesinin artması ve Konya’nın marka şehir olması için çalıştıklarını söyledi.
Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler – Batı Asya ve Ortadoğu Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Akıllı Şehirler Komite Toplantısı ve Wald Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi Konya’da başladı. 2 gün sürecek toplantıda Orta Doğu ve Batı Asya bölgesindeki yerel yönetimler ağının güçlendirilmesi ve yerel yönetimlerin hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Teşkilata 2012 yılında üye olan, UCLG-MEWA Eşbaşkanlığını yürüten ve 2014 yılında kurulan Akıllı Şehirler Komitesi’nin de başkanı seçilen Konya, yerel yönetim hizmetlerindeki kalitenin daha da artması, teknolojik gelişmelere paralel olarak hizmet ve yatırımların çeşitlendirilmesi ve yerel yönetimlere yönelik faaliyetlerin demokrasi, insan hakları, uluslararası dayanışma, hesap verilebilirlik, şeffaflık ve sürdürülebilir kalkınma esaslarına göre yürütülmesi amacıyla toplantıya ev sahipliği yapıyor.
Toplantının açılışında konuşan UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Konya’nın yaptığı hizmet ve yatırımlarla marka şehir olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı. Duman, “Bu zirveye ev sahipliği yapan Konya şehrimiz de sahip olduğu maddi ve manevi değerleri ve mirasını başarılı bir şekilde harmanlayarak marka şehir olma yolunda hızla ilerlemekte. Bizim bu şehirlerin sayılarını artırmamız gerekir. Altyapı eksiklerini olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde çözmek ve mesailerimizi şehirlerimizi dünya çapında daha görünür hale getirmek için harcamalıyız” dedi.
Türkiye’nin acı günler yaşadığına değinerek, “Şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailelerimize ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum” diyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, marka şehir ve akıllı şehir olma yolunda birçok yatırıma imza attıklarını, Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi’nin de Konya’nın, belediyelerin ve şehirlerin gelişimine, Türkiye şehirciliğine ve belediyeciliğine, genel olarak dünya şehirciliği ve belediyeciliğine katkı sağlayacağını söyledi. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ilk yıllarda fiziki, sosyal ve kültürel belediyecilik uygulamaları ana başlıklarıyla yola çıktıklarını ve bunların altlıklarını oluşturarak çalışmaya başladıklarını dile getiren Başkan Akyürek, “Süreç içinde gelişmeleri değerlendirdiğimizde bu başlıklara ekolojik belediyecilik ve akıllı şehirler uygulamasına da kaynaklık edecek teknolojik belediyecilik başlıklarını ekleyerek, belediyeciliği 5 ayrı başlıkta hayata geçirmeye gayret gösterdik. Teknolojik belediyecilik alanında da ciddi bir altyapıya şu anda ulaşmış durumdayız. Türkiye’de e-Türkiye Projesinde ilk yer alan büyük şehir Konya olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyemizle birlikte yurtdışından gelen belediyelere, şehircilik uzmanlarına e-devlet konusunda onların eğitimine katkı yapan belediye konumunda bulunmaktayız. Belediyemiz aynı zamanda TBMM Başkanlığı himayesinde yürütülen akıllı şehir uygulamalarında, temassız banka kartlarının toplu ulaşımda kullanımında, fiber optik kablo ağımızın güvenlik, eğitim ve sağlık kurumlarına desteğinde akıllı toplu ulaşım ve akıllı kavşak sisteminde, SCADA sistemi ile akıllı şehir uygulamasını altyapıya uyarlamada, Kent Bilgi Sistemi, Mezarlık Bilgi Sistemi, Çevre Yönetimi Bilgi Sistemi, Akıllı Bisiklet Sistemi ile güçlenmeye devam etti. Bu teknolojiler kullanılarak şehir yaşamını kolaylaştırmaya gayret gösterdik. Akıllı şehir sistemini sosyal, kültürel ve mobil belediyecilik alanında da geliştirerek, Mobil Mesnevi, Mobil Konya sosyal kart, katı atıktan elektrik üretimi, parklarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarıyla aydınlatılması, atık su arıtmasından biyogaz ve elektrik üretim tesisimizin kurulması, doğalgazlı toplu ulaşım sistemleri, Türkiye’de ilk defa uygulanan katanersiz tramvay sistemi Bilim Merkezi gibi yatırımlara imza attık” diye konuştu.
Toplantıda terörü lanetleyen AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da markanın önemi ve şehirleri marka yapan unsurları anlattı. Altunyaldız, bugüne kadar yaptığı çalışmalarıyla Konya’yı tarihi misyonuna uygun şekilde yükseltmeye çalışan, şehre hizmet veren, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek başta olmak üzere, ilçe belediye başkanları ve çalışanlarına teşekkür etti. Akıllı Şehirler Zirvesi’nin ikinci gününde Marka Şehirler Alanında Türkiye ve Dünyadaki En İyi Uygulamalar, Marka Şehirler ve Enerji Verimliliği, Altyapı Çözümleri ve Siber konuları ele alınacak.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)