ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Koyunların banyo keyfi

       BEYŞEHİR-Beyşehir’e bağlı Gönen Köyü’nde, Köy Muhtarlığı tarafından kurulan koyun çiftliğinde barınan koyun ve dünyaya gözlerini yeni açan kuzular, koruyucusu olan çoban köpekleri ile birlikte yıkama havuzunda banyo..

Koyunların banyo keyfi

 

     BEYŞEHİR-Beyşehir’e bağlı Gönen Köyü’nde, Köy Muhtarlığı tarafından kurulan koyun çiftliğinde barınan koyun ve dünyaya gözlerini yeni açan kuzular, koruyucusu olan çoban köpekleri ile birlikte yıkama havuzunda banyo keyfi yaşadı.

     Kavurucu yaz sıcaklarının yaşandığı dönemde bit, pire ve kene mücadelesi kapsamında içerisi 4 ton suyla dolu olan yıkama havuzunda banyo keyfi yaşayan küçük baş hayvanları, suya sokmak kolay olmadı. Yaklaşık 8 saat süren çalışma kapsamında çiftlik görevlileri, havuza girmek istemeyen bin 200 koyun ve kuzunun büyük bölümünü tek tek suya atmak suretiyle çalışmayı gerçekleştirdi. Koyun ve kuzuların banyo yapmasının ardından sıra küçükbaş hayvanları korumakla görevli çoban köpeklerine geldi. Çoban köpekleri de yıkama havuzuna girmemek için görevlileri uzun süre direndi.

     Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, yaptığı açıklamada, yaz döneminde bir ya da iki kez olmak üzere küçükbaş hayvanları bit, pire ve kene gibi dış parazitlerden uzaklaştırıp korumak amacıyla bu banyo faaliyetini icra ettiklerini belirterek, “Genelde koyunlardan birkaçı atladığı zaman diğerlerinin de peşinden atlaması lazım. Ama, tedirgin oldukları zaman havuza tek tek atmak zorunda kalıyoruz. Kuzular ise genelde acemi oldukları için arka arkaya atlayabiliyorlar.”dedi.

     8 SAATTE BİN 200 HAYVAN YIKAMA HAVUZUNDAN GEÇİRİLDİ

     Öğlen saatlerinde başlayan banyo işlemine küçükbaş hayvanların ardından çiftliğin çevre korumasını sağlayan çoban köpeklerini de dahil ettiklerini anlatan Gökler, şu bilgileri verdi:

     “Çiftliğimizdeki hayvanların artan sıcaklarda daha rahat hareket etmelerini sağlamak için bu banyo işlemini yaptırıyoruz. Yaklaşık bin 200 hayvan ve çoban köpeklerinin banyosu yaklaşık 8 saatimizi aldı.”

     Çiftliğin hayvan besleme uzmanı olan Ziraat Mühendisi Yusuf Cihan Kaya da, yaptıkları çalışmanın küçükbaş hayvanları dış parazitlerden uzaklaştırmanın amaçlandığı bir mücadele olduğunu belirttti. Kene gibi kan emici parazitlerin küçükbaş hayvanlarda ciddi anlamda olumsuz etkileri olduğunu, diğer parazitler için de benzer durumların geçerli olduğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

     “Bunlarla mücadele kapsamında banyolarını yaptırdık. Bu tür banyolar gün dönümünden sonra 21 Haziran’dan itibaren Temmuz ayı sonlarına kadar yapılabilir. Bu işletmelerin bakım, besleme ve çevre şartlarına göre değişebilir, banyo işlemi iki kez yapılabilir. Bazen ise bir defa yapmak bile çözüm olabiliyor. Ülkemizde çeşitli bölgelerde hayvancılık yapılmaktadır. Ancak bu yıkama işlemi gece ve gündüz sıcaklık farklarının az olduğu zamanlarda yapmak her zaman doğru bir çözümdür.  Buradaki havuzumuzun içerisinde 4 ton civarında bir su var ve piyasada satılan bit, pire ve kene gibi haşerelerle mücadele ilaçlarını tatbik ederek banyo faaliyetini gerçekleştirdik. Üreticilerimize tavsiyemiz; her sene aynı ilacı kullanmamalıdır. Atıyorum, bu sene a firmanın ilaçlarını kullandıysak, seneye b firmasının ilaçlarını kullanmak, parazitlerde oluşabilecek bağışıklığın önüne geçecektir. Bin 200 koyun ve kuzunun ardından burada çoban köpeklerini de banyodan geçirdik. Çünkü, onlar da önemli bir taşıyıcı durumundaydılar.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL