BEYŞEHİR – Türkiye’nin en önemli leylek kolonilerinin bulunduğu Beyşehir Gölü Milli Parkı’ndaki Leylekler Vadisi’ndeki yuvaları beyaz örtü altında kalan bölgenin göçebe konukları yağan karla birlikte şaşkınlık yaşarken, beslenme sıkıntısına düştü. ..
BEYŞEHİR – Türkiye’nin en önemli leylek kolonilerinin bulunduğu Beyşehir Gölü Milli Parkı’ndaki Leylekler Vadisi’ndeki yuvaları beyaz örtü altında kalan bölgenin göçebe konukları yağan karla birlikte şaşkınlık yaşarken, beslenme sıkıntısına düştü.
Ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvaları beyaz örtüyle kaplanan leylekler bir yandan yaşam alanlarının bakım ve onarımı için çöp taşımaya devam ederken, diğer yandan da bölgede karla kaplı arazide yiyecek arayışı içerisine girdi.
Yuvalarında üşüdükleri gözüken ve hareketsiz kalan leylekler zaman zaman ayak değiştirerek, kanat çırparak soğuktan korunmaya çalışırken, bazılarının ise çiftleşmeleri dikkat çekti. Leyleklerin karla kaplı yuvalarındaki görüntüleri ise bölgede adeta kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Beyşehirli fotoğraf sanatçısı olan ve Leylekler Vadisi’ndeki leyleklerin bir proje kapsamında 12 ay boyunca fotoğrafını çekerek tüm yaşam kesitlerini gözler önüne sermeye çalışan Seyit Konyalı, yaptığı açıklamada, sürekli fotoğraflarını çektiği leylekler vadisinde göçebe kuşları ilk kez kar örtüsü ile ölümsüzleştirmeye çalıştığını belirterek, leyleklerin yaşam alanının beyaz örtüyle birlikte ortaya adeta kartpostallık görüntüler sunduğunu söyledi.
Baharı müjdeleyen leyleklerin yaşam alanına 15 gün önce geldiğini anımsatan Konyalı, şöyle devam etti: “Bugünkü görüntülerle leylekler baharı değil, sanki kışı müjdeledi sanki. Öyle bir şey ortaya çıktı. Mart ayında sürpriz kar yağışlarıyla birlikte iki doğa olayı birden yaşadık. Leyleklerin kara karşı mücadelesi de inanılmaz görüntüler sergiliyor. Gece saatlerinde yağan kar sebebiyle sabah erken saatlerde fotoğraf tutkunu arkadaşlarla birlikte yollara düşerek bölgeye geldik. Burada inanılmaz görüntülerle karşılaştık. Buradaki yuvaların tamamının dolu olmadığını, leyleklerin bir çoğunun ise yolda gelirde arazide olduklarını gördük. Yuvalarındakilerin ise eşleri tarafından getirilen çöplerle burada tamir ve onarım işi yaptıklarına şahit olduk. Aynı zamanda çiftleşmelerini de fotoğraflamış olduk. Şu anda zor durumdalar, bugün bunu gördük, tesbit ettik. Leylek yuvalarındaki bireyler, soğuk olduğu için sürekli ayağını değişerek kullanıyor, zaman zaman hareket edip kendilerini ısıtıyorlar. Belli ki bu şekilde soğuktan korunuyorlar. Onlar için zor bir mücadele ama başarıyorlar.”
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)