ÇUMRA – Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş Kop eylem planı hakkında çiftçilerin görüş ve isteklerini belirtti ve su kotasına hayır üretime devam dedi. ..
ÇUMRA – Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş Kop eylem planı hakkında çiftçilerin görüş ve isteklerini belirtti ve su kotasına hayır üretime devam dedi.
Çumra Ziraat Odası Başkanlığı’nın ve çiftçilerin KOP eylem planı hakkındaki görüşleri ve isteklerini belirten Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş şunları kaydetti : ‘’Bu proje doğrultusunda ; Konya havzasındaki endüstri bitkilerinin daralacağından halkın geçim kaynağı kısıtlanmış olacaktır. Ülkemiz ciddi anlamda bir cari açığa sürüklenecektir. Bunun yanında İstihdam sağlanamayacağından dolayı havzada işsizlik ve dolayısıyla huzur ve refah seviyesi düşecektir. Çumra ziraat odası olarak salma sulama sistemine karşıyız ancak bu mevcut proje kapsamında çoğunlukla damlama sulama sistemlerine ağırlık verecek, bu da bir yağmurlama sistem gibi yıkama yapamayacağından dolayı hastalık , zararlı ve genel kalite konularında oldukça büyük sorunlar yaşatacaktır.
KOP projesinde suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik olan tedbirler kapsamında bitkilere uygun görülen su miktarları söz konusu bitkiler için yeterli değildir. Bunun hesaplanmasının daha dikkatli yapılması gerekmektedir. Aksi halde ciddi manada su yetersizliğinden dolayı ürünlerde verim kaybı yaşanacaktır. Bitkilerin su kullanımının hesap edilirken havzadaki çiftçilerin uygulamaları da dikkate alınmalıdır. Zira birim alandan maksimum verim elde etmek için normalin iki katına yakın tohumluk kullanılmaktadır bu da neredeyse iki katı gübre ve buna bağlı olarakta iki buçuk kat fazla su ihtiyacını yanında getirir. Sudan tasarruf projesi olacaksa bu ekim normlarının da denetlenmesi gerekmektedir. Yada ekim normuna uygun su miktarı hesaplanmalıdır.
Havzamız oldukça yüksek verimlere sahiptir ve birim alandan yüksek verimler alınmaktadır. Ancak buda su ile mümkündür. Uygulanacak olan su kotası havzamın ve havza halkının resmen bitişi anlamına gelmektedir. Eğer atıl suların değerlendirilmesi amaç ise Beyşehir gölünün kota uygulamasının kaldırılması bile özellikle Konya havzasına yetecek kapasitededir. Çünkü buharlaşan suyun hiç kimseye bir faydası olmamaktadır.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)