BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nün son yağışların ardından su seviyesinin giderek yükselmesi, sahili olan yerleşim birimlerinde tedirginlik yarattı. Göle kıyısı..
BEYŞEHİR – Beyşehir Gölü’nün son yağışların ardından su seviyesinin giderek yükselmesi, sahili olan yerleşim birimlerinde tedirginlik yarattı.
Göle kıyısı olan Kuşluca Köyü’nün Muhtarı Eşref Yılmaz, yükselen suların bölgedeki ekili alanlar ile hayvan otlattıkları meraların sular altında kalmasına neden olduğunu, köye yaklaşan suların yerleşim birimini de sular altında bırakmasından kaygı duyduklarını söyledi.
Benzer tedirginliği göle kıyısı bulunan diğer köy ve yerleşim birimlerinin de yaşadığını dile getiren Yılmaz, Kuşluca Köyü’nde yaklaşık 2 bin dönümlük bir alanın göl sularının altında kaldığını, 4 bin dekarlık mera alanını suların basması nedeniyle hayvan otlatacak saha bulamadıklarını söyledi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Gördüğünüz gibi neredeyse köyümüzün içerisine kadar su girdi. İlgili kurumlara son durumla ilgili dilekçeler yazıp gönderdik. İlçe, Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de geçtiğimiz günlerde gelerek durumla ilgili tesbit yaptı. Şubat ayında bu şekilde olursa, Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlarla birlikte köyün sular altında kalmasından endişe ediyoruz.Beyşehir Ziraat Odası’nda da geçtiğimiz günlerde göle kıyısı olan yerleşim birimlerinin muhtar ve belediye başkanlarının da katıldığı bu konuyla ilgili bir toplantı yapıldı.Yapılacak yazışmaların sonucunu bekliyoruz.”dedi.
Yılmaz, sular altında kalan ekili alanlardan üreticinin artık umudunu yitirdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Burası verimli topraklar. Bazıları, ‘burası gölün yatağıydı, gölden geldi, göle gidiyor’ diyor ama 1960’lı yıllarda devlet bu köylüye tapusunu vermiş. Göl kıyılarına suların ekili alanları tehdit etmemesi için set çekilmesi için dilekçe yolladık. Bir yıl sonra geldiler. 80’li yıllarda da benzer bir durum yaşandı gölle ilgili ama o yıllarda hayvanlarımızı yolun aşağı tarafına götürüp getiriyorduk. Şimdi yol daraldığı için bunu yapamıyoruz. Çoğu vatandaşımız hayvanlarına bu yıl ot pahalı olduğu için ot, saman alamıyor. Meramız da sular altında olduğu için çoğu elindeki malları satmak zorunda kaldı.”
Yılmaz, çekim yapılan alanın yaklaşık 700 metre ilerisinde köye ait yanında bir binası olan çok güzel bir iskele olduğunu, ancak göl sularının yükselmesi üzerine dalgaların bu yapıları yıktığını da vurgulayarak, “Balıkçılarımız, iskele yıkılınca mecbur kalıp sağa sola kayık çıkarmaya başladı. Şimdi hayvanların yayılacağı yerde kayıklar barınmaya başladı.”diye konuştu.
Köy sakinlerinden Bekir Avcı ise, yerleşim biriminde bulunan evinin sular altında kalmasına ramak kaldığını belirterek, “Evimin su basmasına 3-4 metre bir şey kaldı. Göl suları şişince evimi su basacak diye tedirginim. Annemin evinin bodrumu da şu an su dolu ve günlük beni rahatsız ederek, ‘korkuyorum oğlum evimi su basacak’ diye endişe yaşıyor.”şeklinde konuştu.
Öte yandan, Beyşehir Gölü’nde su seviyesi kış dönemindeki yağışlar ve Gembos Derivasyonu’ndan yapılan takviyeler ile her geçen gün daha da yükseliyor. Suların yükselmesinin ardından Konya Ovası’na hayat veren Regülatör kapakları da iki gün önce açılarak Çarşamba Kanalı’na (BSA kanalı) su verilmeye başlandı.
Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan da, Beyşehir Gölü’nden kanala su aktarılmasının köylülerin göl suları ile ilgili yaşanan endişeden kaynaklanmadığını belirterek, “Beyşehir Gölü’nde son 20 günde 20 santimlik hızlı bir yükselme oldu. Ama seviyenin geçen senenin bugünlerine ulaşması için bir 10 santim daha yükselmesi gerekiyor. Regülatör kapaklarının ise göl sularının yükselmesinden ziyade, barajlardaki su ihtiyacının karşılanması amacıyla açıldığı yetkililer tarafından bizlere intikal ettirildi.”açıklaması yaptı.
$("#lock img").attr("width","100%"); $("#lock img").attr("style","");
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)